Събития

На 13 и 14 октомври 2018 г. в Националното изложение ще се проведе Международен фестивал на занаятите и изкуствата ПРИЯТЕЛИТЕ НА ТРОЯН. Фестивалът е посветен на 150 години от обявяването на Троян за град. На фестивала ще участват майстори и хора на изкуството от побратимените градове на Троян. Откриването на фестивала ще бъде на 13 октомври 2018 от 18.00 ч. в Зала 4 на Националното изложение.
От 22-24 септември 2018 в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и в гр. Троян ще се проведе XXVI-то издание на Празника на сливата и троянската сливова ракия, прерастнал от няколко години в Български фестивал на сливата. Тази традиция датира от дълбока древност. С уважение и отговорност жителите на Орешак и Троян продължават да запазват и развиват тази традиция и организират, всяка година през месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия. Гостите на празника имат възможност да се включат в демонстрациите на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Пресъздавайки автентичната атмосферата на празника гостите ще усетят духа на местните традиции. Невероятното преживяване ще ги накара да се върнат назад във времето. Празникът ще започне в 12.00 часа на 22 септември (четвъртък) с Демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, след…
За поредна година в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIII в., когато занаятчии от цялата страна се събирали, за да покажат своите произведения. С течение на времето панаира се превръща в един от най-големите в Северна България. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони. Организаторите предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 15 до 19 август 2018г. пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от…
На 27 юли 2018 г. от 18.00 часа в зала №4 на Националното изложение на художествени занаяти и изкуствата – Орешак, Н. Пр. Сри Астари Расджид, Посланик на Индонезия в България ще представи новата експозиция „Обединени в многобразието”, от произведения на приложните и изящните изкуства, разкриващи ни красотата и атмосферата на богатите културни традиции на Индонезия.
От 12 до 15 август 2017 г. ще се проведе Традиционния летен панаир на занаятите в Орешак. Откриването на панаира ще се състои на 12 август от 19.00 ч. на сцената през Националното изложение.
От 10 до 14 юли и от 24 до 28 юли 2017 г. в изложбените зали на Националното изложение – Орешак ще се проведе лятно училище по занаяти. Освен до традиционните занаяти- грънчарство, тъкачество и дърворезба, тази година младите участници ще могат да се докоснат до магията на народните танци и рисуването с огън – пирография. Целта ни е младите хора да усетят непосредствено духа на културните традиции на района, чрез многообразието от живи занаяти. Създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално, младите майстори ще вдъхнат нов живот на богатото ни културно наследство. Лятното училище по занаяти е част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства. Изработените по време на лятното училище по занаяти произведения ще бъдат експонирани в зала № 5 на Изложението. Изложбата на младите таланти ще се открие в 12.00 часа на 13 август 2017 г. и ще бъде част от културните събития…
Нашите "баби" ще се погрижат да задоволят всеки вкус. Качамак, варено жито или печени сливи, поднесени винаги с усмивка :) Очакваме ви на 22 - 25 септември 2016 год. при нас, в парка на Национално Изложение Орешак.
Варенето на ракия и пиенето ѝ е традиционно занимание на българина. Поради тази причина си имаме и празник на ракията, а и конкурс за най- добра домашна сливова ракия. Очакваме да опитаме какво сте направили със сливовия материал на Празника на сливата. Мястото е Национално Изложение Орешак 22- 25 септември 2016 год.
В сезона на синята слива сме... нали не сте забравили за нашия кулинарен конкурс :) Развихрете фантазията си в кухнята и очакваме вашите творения, с притурка синя слива, на Празника на сливата в Национално Изложение Орешак 22 - 25 септември 2016 г.
Страница 1 от 3
© 2016 - 2018 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.