Националното изложение в Орешак бе домакин на годишната конференция за отчитане на напредъка по ОП „Регионално развитие”

Годишна конференция на ОПРР Годишна конференция на ОПРР Интернет

На 13.09.2012 г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак, общ. Троян,  се проведе официалната Годишна конференция за представяне на напредъка по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. В конференцията участваха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и заместникът й Николай Нанков, шефът на отдела за България в Европейската комисия естонецът Реналдо Мандметс, ръководителят на програмата у нас Деница Николова, проф. Веселина Троева, кметове и експерти от цялата страна.

Министър Лиляна Павлова откри годишната конференция и непропусна да похвали домакините от Националното изложение като подчерта, че не случайно са тук, и че Изложението изглежда много по-различно отколкото миналата година, преди реализацията на проекта.

По време на събитието г-жа Деница Николова – Ръководител на УО на ОПРР представи напредъка по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 и програмирането на следващата оперативна програма за регионално развитие 2014 -2020. В допълнение, г-жа Весела Троева от Националния център за териториално развитие представи Националната концепция за пространствено развитие, чието разработване се финансира по ОПРР.

„Мога да кажа, че това място е специално, толкова успешно изпълнение на проект по тази програма не съм виждал”, с тези суперлативи за Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак започна речта си Реналдо Мандметс.

След края на официалната част участниците в конференцията разгледаха обновеното изложение и с огромен  интерес наблюдаваха изкустната работа на демонстраторите. Докосвайки се да  духа на местните традиции гостите  усетиха истинската промяна, коята не включва само реновираните зали, а се изразява най-вече чрез умелото съчетаване на традицията и модерният и атрактивен  начин на представяне на материалното ни културно наследство. Като добавим и удоволствието от невероятната автентична кухня на механа „Кайзер” вярваме, че гостите на Националното изложение са доставили радост на всичките си сетива.

© 2016 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.