Училище по занаяти - 2022 г.

Вторник, 31 Май 2022 13:30

           

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, с. Орешак, община Троян организира през месец юли 2022 година - Училище по занаяти. Училището се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции. В него желаещите ще се обучават от троянски майстори. Целта е да се насърчи интересът към традиционните български занаяти, съхраняването им и предаване на поколенията като културно наследство.

Заниманията са насочени за деца на възраст от 9 до 14 години и включват обучение по керамика, художествена обработка на дърво, тъкани, пирография, рисуване върху стъкло. С изделията изработени по време на лятното училище по занаяти в залите на НИХЗИ се предвижда да бъде експонирана изложба, представяща работата на участниците. Всеки участник ще получи Сертификат в края на обучението.

Програмата на Училището по занаяти е с практическа насоченост, с цел усвояване изкуството на народните занаяти. Осигуряваме достъп до образование в сферата на занаятите и идеята е да стимулираме творческия заряд и предприемчивостта на участниците. Учебното съдържание на програмите са разработени и съобразени с възрастта на участниците. По време на занаятчийското училище няма да бъдат поставяни оценки.

Групите ще се сформират в зависимост от спецификата на работа. Продължителността на всяко дневно занимание е от 4 астрономически часа в комплекса НИХЗИ-с. Орешак, от 10:00 до 14:00 часа, с половин час почивка за обяд.

Всички участници ще имат възможността да усвоят тънкостите на занаятите, под вещото ръководство на изявени троянски творци. Заниманията са планирани да се проведат през месец юли 2022 год.– първа седмица /в дните от 04.07. до 08.07./вкл./ и трета седмица /в дните от 18.07. до 22.07./вкл./ 2022 година/.

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак съхранява живи традиционните занаяти. Заниманията ще са по: грънчарство, дърворезба, тъкачество, рисуване върху стъкло/керамика, пирография.

Таксата за участие е 109 лв. на ден, като включва и хранене /тристепенно обедно меню, минерална вода и подкрепителна закуска – плод/. Материалите за ателиетата се осигуряват от организаторите.

Заявка за участие до 24.06.2022 година, с подаване на заявление – формуляр/образец/ от сайта на НИХЗИ-Орешак.

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

телефон за контакт: 0888/008411

Всичко това е организирано да бъде в чудесния парк на Националното изложение, в непосредствена близост до Троянския манастир – в сърцето на Балкана, място съхранявало традицията и българщината 50 години.

Създай с ръцете си нещо самобитно и вземи със себе си не само изработеното за спомен, а и усещането от едно неповторимо преживяване.

Очакваме Ви да се забавляваме и обучаваме заедно!

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.