XXVII Национална изложба

След 25 годишно прекъсване провеждането на XXVII Национална изложба на занаятите с международно участие, бе едновременно предизвикателство и възможност. Възможност майстори и хора на изкуството да обменят идеи и добри практики с автори от различни държави. Предизвикателство - да се съизмерим с другите народи, които не само са съхранили своите традиции, но и са ги развили по начин, който да гарантира тяхната икономическа жизнеспособност.
В настоящата национална изложба бяха одобрени за участие от журито 659 бр. експонати от 126 автори. След преценка на художествените, технологичните и утилитарните качества на експонатите, журито присъди предвидените в Статута награди, които бяха връчени от Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова на отличените участници: ПЪРВА НАГРАДА (диплом и 500 лв.) получи:- Румен Георгиев от гр. Троян - за представената колекция чайници и сервиз за чай "Куб". Журито намира, че в тях с пестеливи изразни средства е постигнат успешен баланс между ефекта на ръкотворна пластичност и съвременно формоизграждане.
На 01 май 2013, дни преди Празника на празниците – Възкресение Христово, след 25 годишно прекъсване с участието на майстори от Полша, Франция, Северна Корея, Япония, Китай, Индонезия и Палестина в XXVII национална изложба на народните художествени занаяти „Орешак 2013” възкръсна една чудесна традиция – провеждането на международни изложби. Това вълнуващо събитие донесе много радост и настроение на жителите на Община Троян и гостите на Националното изложение. Изложбата бе открита от Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова. Сред официалните гости бяха Посланиците на Палестина - Н.Пр. д-р Ахмед Ал-Мадбух, на Китай - Н.Пр. Гуо Йеджоу, на Полша - Н.Пр. Лешек Хенсел, Зам. Посланиците на Япония - г-н Тошио Сугиури, на Северна Корея - г-н Рим Джу Нам и на Индонезия - г-н Праново, които разгледаха новите експозиции и представиха своите щандове и участници в изложбата.
ПРОГРАМА 1 май 2013 г. (сряда) 11.00 ч. Официално откриване на изложбата 13.00 ч. Очарователните рози на Архипелага - концерт на танцов състав от Индонезия 13.30 ч. Фолклорна палитра – в изпълнение на Детски танцов състав към ФА „Траяна” 2 май 2013 г. (четвъртък) 11.00 ч. Концерт на ученици от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” - Плевен 12.00 ч. Представяне на музиката на Индонезия - Колинтанг 12.30 ч. Кулинарни изкушения - представяне на френска, пелстинска и българска кухня
Франция Това е първо участие на град Перн-ле-Фонтен, който ще представи характерните за града и региона тъкани. Музеят на комтаденският костюм в Перн-ле-Фонтен ще покаже традиционен костюм, придружен с колекция от снимки на музея и костюмите в него.Фирмата „Сулейадо”, производител на първите тъкани за традиционните костюми, ще представи оригинални индиански дървени дъсчици, които са служили за щамповане на тъканите и развитието на марката в днешно време. Постоянна демонстрация от г-жа Надин Рожре, майстор-занаятчия от Перн-ле-Фонтен ще накара посетителите да станат част от украсата и бродерията на традиционния провансалски костюм. Тази традиция продължава и в наши дни, като главно се изразява чрез създаването на сувенири.Малка изложба от керамични кукли, която свидетелства за връзката между нашите два града „глината”. Видео клип на г-н Каню, ще представи умението на този приложник, придобил званието най-добър занаятчия на Франция.
Община Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата имат удоволствието да Ви поканят на XХVII Национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие - „Орешак 2013”, която ще се проведе от 1 – 5 май 2013 г. в Националното изложение с. Орешак. Майстори от България, Франция, Полша, Палестина, Северна Корея, Китай, Япония и Индонезия ще покажат уникални предмети на занаятите и приложните изкуства. Изложбата ще ни отведе в един прекрасен свят от форми, багри и композиции и ще ни разкрие магията на визуалните изкуства, с помощта на която нашите автори принасят традицията във времето. Откриване: 1 май 2013 г., 11.00 часа
© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.