Международен фестивал на занаятите и изкуствата - Орешак - май 2016 г., Предстоящо

Традиция във времето

Повече от четиридесет години Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак съхранява, популяризира и дава нов живот чрез различни художествени форми на богатото културно наследство на региона и страната.
Община Троян и Националното изложение ви предлагат поредното вълнуващо преживяване от 3 до 5 май 2016г. - Фестивал на занаятите и изкуствата с международно участие „Орешак 2016”, в който ще вземат участие творци от България, Полша, Канада, Индия, Иран, Палестина, Индонезия, Алжир, Судан, Йемен, Ливан, Ирак и Куба.
Универсалният език на изкуството ни дава достъп не само до традициите и атмосферата на миналото, а и до ценностите и особеностите в съвременния бит на различните общества. Допира до творчеството и духа на някои от най-древните култури в света ще бъде за всички нас едно неповторимо и вълнуващо духовно преживяване.
За три дни жителите и гостите на Община Троян и Националното Изложението ще могат да направят едно културно околосветско пътешествие - да усетят мистиката на Индия (на 3 и 4 май 2016) изразена в картини на Любен Стоев, индийската музика ( изпълнение на Ситар на Кирил Пашов , секретар на индологическа фондация Изток-Запад) , индийски танци в изпълнение на Мина Паталенска и рисуване с къна и обличане в сари с помоща на Стела Хритова от клуб Приятели на Индия.
Тази година Полша ще се представи с майстора Станислав Колоджей, който
ще представи как се правят изделия от слама. Този занаят той усвоява от своята майка, която е известна полска народна майсторка, която се занимава със същото изкуство. След години търсения той решава да продължи семейната традиция и да се заеме с този занаят. Той продава своите изделия, но и ръководи демонстрации на това изкуство за деца, юноши и студенти не само в региона където живее, но в цяла Полша и в Европа.
Майстори от Индонезия ще демонстрират восъчната феерия – батик (рисуване върху коприна), а „Очарователните рози на Архипелага” ще ни потопят в магията на индонезийските танци. Музикални изпълнения на лютня ще има и от участниците от Ирак. Гостите от Канада ще ни покажат магията на глината, водата и огъня.
Любителите на кулинарното изкуство ще могат да вкусят от кулинарните шедьоври на Палестина, Алжир, Судан, Ирак и Индонезия ( 4 май 2016г. от 12.00 часа).
Неизменна част от нашия празник са и организираните в парка на комплекса ателиета по грънчарство, тъкачество, иконопис и дърворезба.
Произведенията на изящните и приложни изкуства, магията на занаятите, музиката, песните и танците, ще ни направят част от атмосферата на вековните културни традиции на различните народи. Макар и непознати творците от различните държави, чрез отношението си към традициите и копнежа на всеки един от тях към красивото и изящното ги свързват и ги правят близки, пренасяйки чрез празник като този традицията във времето.
Богатата и разнообразна програма на Фестивала на занаятите и изкуствата с международно участие „Орешак 2016” обещава да достави радост на всичките ни сетива.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.