Националното изложение ще представи България в Китай

Четвъртък, 07 Март 2019 16:43

Директорът на Китайския културен център (ККЦ) в София г-н Ту Сюесон, заедно с Ю Лу – директор Организиране на събития при ККЦ, посетиха Националното изложение-Орешак, за да обсъдят с  управителя на Националното изложение, предстоящото участие на Изложението в четвърто китайско изложение на културните и творческите индустрии, което ще се поревде в гр. Нинбо. На срещата присъства и Кмета на Община Троян Донка Михайлова.

Поканата, Националното Изложение да представи България на този международен форум, получихме  малко след посещението на Кмета на Троян Донка Михайлова и управителя на Изложението Иван Чакъров в Китайското посолство в София, във връзка с предстоящия международен Фестивал на занаятите и изкуствата , който ще се проведе в началото на месец май 2019 година в Националното Изложение-Орешак. Китай е наш традиционен партньор в провежданите през годините в изложбения комплекс международни културни събития. Това личи и от дарените китайски предмети на изкуството, които са част от нашия фонд Приложно изкуство на народите. 

В периода 12-14.04.2019 г. в Нинбо, Китай ще се проведе изложението на културните и творческите индустрии, по време на което на площ от 150 кв. м. ще бъдат представени богатите културни традиции на България. Целият български щанд, който ще включва и фирма от Варна, ИТ фирми от София и Пловдив и Троянска делегация – като представител на държавата, ще се разполага на 300 кв. м. Изложението е под патронажа на Министерство на културата и туризма на КНР, организира се от Общината на град Нинбо и държавната асоциация за промотиране на културата на провинция Джъндзян. Основната му цел е в инициативата „Един пояс, един път“ и рамката 16+1 да създаде необходимите условия за развитието и сътрудничеството в областта на културата и културната индустрия между Китай и държавите от ЦИЕ. През последните три години изложението привлича над 715 хиляди посетители и над 3500 участници.

Доверието, което нашите китайски партньори ни гласуват е голямо признание за работата на Община Троян и Националното изложение, които в последните години работиха активно за превръщането на Изложението в европейски център на занаятите и изкуствата.  

 

 

© 2016 - 2019 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.