Посланникът на Република Австрия Герхард Райвегер посети Националното изложение.

Негово Превъзходителство г-н Герхард Райвегер, посланник на Република Австрия в България Негово Превъзходителство г-н Герхард Райвегер, посланник на Република Австрия в България

С подчертан интерес Негово Превъзходителство разгледа обновеното изложение и сподели задоволството си от новата философия на културната институция, имаща за цел да  превърне Националното изложениеи в сцена на европейското и световно изкуство и така да даде възможност за общуване на творци от различни страни и континенти.

Традиционната троянска керамика, шарените ръчно тъкани халища и черги и изящните дърворезби  разкриха пред нашия гост един нов свят от цветове, багри и композиции. 

 

Бяха обсъдени различни възможности за представяне на австрийската култура и изкуство в организираните от Националното изложение изложби и събития. Съвместното партьорство ще включва не само занаятите и приложните изкуства, а и визуалните изкуства като цяло. Идеята е чрез универсалният език на изкуството посетителите на изложението ще могат по-лесно да се докоснат до традициите и културните особености на различните народи. Господин Райвегер отправи покана към  управителя на Националното изложение г-н Иван Чакъров и Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова да го посетят в Посолството в София, за да обсъдят конкретното участие на автори от Австрия в планираната за 2013 г. международна изложба.

 

  

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.