Срещи преди Коледа с посланиците на Япония и Индия - Цунехару Такеда и Дивябх Манчанда

Петък, 07 Декември 2012 12:46

На 7 декември 2012 г. Кмета на община Троян Донка Михайлова и управителят на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак Иван Чакъров проведоха поредица от срещи с представители на дипломатическите мисии у нас.
Целта – спечелване на интерес към Троян и обсъждане на възможностите за съвместни културни изяви и по-конкретно – покана за участие в Националното изложба от 1 до 6 май 2013г., което ще е поредната стъпка за превръщането на Изложението в Орешак в международен център на занаятите и приложните изкуствата.
След проведените преди месец срещи с посланиците на Австрия и Северна Корея (КНДР) сега Михайлова и Чакъров бяха приети и от посланиците на Япония и Индия - техни превъзходителства Цунехару Такеда и Дивябх Манчанда, от втория секретар на посолството на Индонезия Дина Мартина и директора на Полския културен институт в София Агнешка Кошчушко.

Обсъдили се и конкретни идеи - за представяне на японска чайна церемония, за групови демонстрации на индонезийска батика на фона на национални танци, за гостуване на изложбата  „Цветовете на европейската сол” на солната мина в гр. Величка (Полша) и изява на индийски художници.
Изборът на тези държави не е случаен. На Международната изложба в Орешак през 1984 г., в която участвали 23 държави, Индия получава специалната награда. На последната Международна изложба през 1988 г. Полша е отличена с втора награда.

С участието си в „Орешак 2013” творците от различни държави ще подкрепят идеята ни за превръщането на Националното изложение в международен културен център.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.