Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак участва съвместно с Община Троян на международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО-2013

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак участва съвместно с Община Троян на международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ&СПА ЕКСПО-2013 , която се проведе от 14 до 16 февруари  2013 година в ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР, София.

„ВАКАНЦИЯ 2013 е най-голямото туристическо събитие в България, което предоставя уникален шанс за представителите на туристическата индустрия  от България и други страни да представят своя  продукт, да осъществят полезни бизнес контакти, да сверят часовника си с конкуренцията и да се запознаят с новите тенденции и промени в развитието на туристическия бизнес.

Тази година участваха общо 270 изложители, от които 200 от България и 70 чуждестранни участници от 21 страни. Независимо от продължаващата финансова криза интересът към изложението е очевиден.

Сред чуждестранните изложители са Националните туристически организации на Гърция, Турция, Румъния, Сърбия,  Македония, Хърватия, Италия, Австрия, Унгария, Испания, Русия, Холандия, Германия, Албания, както и представители на по-екзотични дестинации - Индонезия, Тунис, Куба, Индия, Катар и ЮАР.

Чуждестранните участници откриват България с богатото разнообразието на предлагания туристически продукт и възможности за целогодишен туризъм – културен, спа и уелнес програми, релаксиращ еко и хоби туризъм, почивки на море и планина.

Целта

Участието във ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО ни дава възможност в условията на висока конкурентноспособност да докажем, че предлаганият от нас туристически продукт, основан на богатото ни природно и културно-историческо наследство, може да бъде представен атрактивно и привлекателно и Община Троян да се превърне в желана за българските и чуждестранни туристи дестинация.

Националното изложение промотира на Туристическата борса предстоящата от 1 до 5 май 2013г.,  XXVII-ма Национална изложба с международно участие – „Орешак 2013”. Провеждането на изложбата съвпада с най-големия християнски празник Възкресение Христово (4-5 май 2013г.), както и с провеждането на XIV-я Великденски панаир. Така посетителите и гостите на изложението ще имат възможността да съчетаят посещението на изложбата с това на Троянския манастир и по този начин да доставят радост на всичките си сетива.

Представянето на един общ продукт бе изцяло в подкрепа на туристическия сектор в Община Троян и е израз на ангажираността и партньорството между  институциите и различните стопански субекти, реализиращи своята дейност в сферата на туризма.

Друг акцент в представянето на туристическата борса бе демонстрацията на художник–керамика Марияна Личева, която с изкусното си изписване на керамични яйца превличаше много посетителите на щанда на Община Троян. Разкривайки ни своя свят от фигури, цветове и композиции тя за пореден път доказа, че керамичното изкуство е една магия.

Спецификата на района заедно с многообразието от „живи занаяти” са гаранция, че пребиваването на гостите в Националното изложение ще бъде едно стойностно, вълнуващо и запомнящо се преживяване.

 

Резултатите

1. Факт са 7 подписани договора между Националното изложение и  известни у нас туроператорски фирми за организирано посещение на изложението и участие на групи в предлаганите от изложението демонстрации на различни видове  занаяти: грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография.
2. На срещата  с представителите на министерството на културата и туризма на Гърция отправихме покана за участие на техни майстори в провеждания през месец август 2013 г. пленер: „Керамиката на балканите народи”, чиито домакин е Националното изложение – Орешак.
3. Националното изложение получи покана от представителите на Турция да участва в провеждания през месец Август 2013 г. в Чанаккале фестивал по керамика „Троя”.

Културният  туризъм е изключително предимство, а освен това може да бъде  и източник на финансови средства за местното население, което да  му позволява да се грижи за опазването и съхраняването, както на традициите, така и на културното и природно богатство за бъдещите поколения.

Със своите разнообразни културни събития през 2013 г. Национално изложение ще допринесе значително за качеството на цялостния туристически продукт на региона, който от своя страна може да се превърне в основен елемент и двигател за генериране на приходи в Община Троян.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.