Завърши пленера по керамика „Магията на глината” - 2012

Магията на глината Магията на глината НИХЗИ - Орешак

Празникът успение на пресвета Богородица (15 август) е кулминацията на провеждания традиционния панаир на занаятите в Орешак. Тази традиция датира още от втората половина на 18 в.

В рамките на четири дни гостите на Орешак и Община Троян имаха възможност да се насладят на ангелогласното пеене на хоровете от XVIII Събор-надпяване "Орешак-2012", да се докоснат до „Живите занаяти”, да наблюдават работата на участниците в пленера по керамика „Магията на глината”. В специално изградени за целта шатри млади творци от различни краища на България ни накараха да изпитаме удоволствието от експеримента с формата и материала, водени от своето кредо, че изкуството е универсален език за общуване. Пленерът по керамика е начин Националното изложение да подпомогне развитието на млади, талантливи творци, като им предостави, оборудване и материали и ги направим част от творческа атмосфера на изложението. Творбите им носят емоция и за пореден път ни показват, че керамичното изкуство е една магия – магията на огъня, водата и глината. Тази програма е неразделна част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства и подкрепа на работата на младите творци.

Умишлено избрахме тези дати за провеждане на този пленер, тъй като  керамиката е част от една вековна традиция- провеждане на Традиционния панаир на занаятите. Всичко това съчетано с възможността да се посети Троянския манастир по повод Храмовия празник на манастира Успение Богородично (15 август), създават една прекрасна възможност да доставим радост на всичките си сетива.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.