Двадесетият Празник на сливата и троянската сливова ракия – настроение, креативност и стил

Понеделник, 24 Септември 2012 12:39

На 22 и 23 септември 2012 г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак се проведе ХХ-я Празник на сливата и троянската сливова ракия, който създаде много положителни емоции и добро настроение на хората от цялата община и на  гостите избрали не  случайно тази дестинация в празничните дни. От това райско место е тръгнала славата на ракията преди повече от сто години, и то и до днес съхранява, популяризира и дава възможност за развитие на народната материална култура.

Стотиците гости на празника наблюдаваха на живо демонстрации по изваряване на сливова ракия.  Майстори  на различните видове занаяти показаха   как се изработват предмети пряко свързани с употребата на сливата и сливовата ракия. Освен това гостите се  насладиха на интересната и разнообразна  музикална програма.

 

Празникът на сливата е в най-общ смисъл празник на плодородието, продължаване на столетната традиция за изваряване на сливова  ракия. Това е една самобитна практика от нематериалната и материалната култура на троянеца. Общуването е това, което осигурява препредаване на традицията – от старите майстори към младите. Не производството, а свещенодействието, което се съдържа в изваряването на сливовия плод е акцентът на празника.

Изложението по нов начин интерпретира темата за популяризирането на местните традиции по отношение на опазването  и представянето   на материалното и нематериалното ни културното  наследство. Възраждането на тези културни традиции и ритуали  от бита на балканджията   привличат  чрез различни форми / музика, танц,изкуство, занаяти, автентична кухня /  за участие , както хора от местната общност, така и гостите на това  атрактивно събитие.

Целта е отношението на публиката да бъде променено – от пасивни наблюдатели те да станат активни участници в празника.

Проведени бяха два конкурса:

 • За най-добро мезе за сливова ракия
 • За най-добре приготвена домашна сливова ракия

Победители в конкурса за най-добро мезе:

I . Ястия и мезета

 1. Механа „ Горски кът” – Орешак.
 2. Янка Кардашимова – Орешак.
 3. Стела Спасова – Орешак.

II .  Десерти

 1. Стела Спасова – Орешак.
 2. Петрана Чакърова – Орешак.
 3. Механа „Странджата” – Орешак.

За най-добре приготвена домашна сливова ракия:

 1. Велислава Стефанова – Орешак, реколта 1981 г.
 2. Иван Петков, Орешак, реколта 1970 г.
 3. Д-р Александър Ангелов, Осиковица.

Празникът  завърши на 23 септември с демонстрации на изваряване и дегустации на сливова ракия, на приготвяне на традиционни за Троянско ястия със сини сливи, както и с демонстрации на различни занаяти – грънчарство, медникарство, представяне на майстора на казани Иван Киприн, дегустация на розова вода, розови сладка и гюловица.

Галерия със снимки

View the embedded image gallery online at:
https://fairoreshakbg.com/sabitiya/item/25-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId6e7961b9cb
© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.