Изложба от „Страната на утринната свежест” гостува на Националното изложение

От 28 септември 2012 г. до края на месец Октомври 2012 г. в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак  гостува изложба с творби на автори от Северна Корея. В изложбата са включени предимно произведения на традиционно изкуство от КНДР.

Експозицията включва 27 акварели и гоблени, като и 48  платна с известната  седефена живопис. Няколкото рисунки с цветни тушове представят характерния за корейското изобразително изкуство маниер на експресивно изграждане на образите, като растителните и животински елементи са изключително правдиво представени.

 

Гоблените, бродирани върху копринена основа  представят много прецизно предадени природни картини. Богатствата от цветове и финото изпълнение ги прави акцент в изложбата. Това е първата изложба, с която посолството на КНДР у нас представя пред троянската културна общественост севернокорейското изобразително и приложно изкуство.

В продължение на един месец жителите и гостите на Националното изложение и Община Троян ще  могат да се насладят на изложбата-базар, която е подредена в зала №3 на Изложението. 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.