Мисли в пространството - авторската изложба на копаничаря Георги Мицовски

На 8 ноември 2012 г. в Зала 7 на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, бе открита от управителя на Изложението Иван Чакъров, авторската изложба на копаничаря Георги Мицовски.

Копаничарството е един от най-старите занаяти, който се практикува у нас.

За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни освен талант и многогодишен упорит труд, така също и безкористна любов и безкрайно търпение.

„Трябва да си надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смирение душа. Само  творците надарени с тези качества, поглъщат красотата идваща от живота и природата, пречупват я през собствената си фантазията и с помоща на своя талант, вдъхват на дървото живот - и то се ражда отново, за да радва очите и душите ни”, каза в своето приветствие към автора Иван Чакъров.

Георги Мицовски е роден на 31.08.1947 г. в с. Борован, обл. Врачанска. С художествена обработка на дърво се занимава от 1980 година. Първо се увлича по дърворезбарството, а по-късно Николай Дойнов му разкрива тънкостите и магията на копаничарския занаят.
През 1992 година става член на ЗМНХЗ. Изработва всички традиционни изделия: овчарски чаши, лъжичници, лъжици, кутели, солници и др. Те са изработени с много умения и усет от различни видове дървесен материал: орех, череша, ябълка, слива, кайсия, черница и т.н. Сам си прави и инструментите за работа.
Участва в регионални, национални и международни изложби.
Дарявал е свои произведения на фонд “1300 години България” и на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак.
На националната изложба проведена в изложението през 1994 г. Георги Мицовски получава втора награда в секция „Художественна обработка на дърво”.
По време на V Международен панаир на народните занаяти е поканен да участва в майсторска надпревара “Копаничарство”, където печели Голямата награда “Сребърна хлопка”.

Дървото е като жената - иска да го усещаш и галиш с любов.

 

Георги Мицовски притежава дарбата да вижда какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В ръцете му, дървото оживява. Чрез своите произведения  той  внася природата и традицията в нашия  дом, като създава неповторим уют.

Мярката или точния усет на майстора към красивото се е формирала като своеобразна личностна черта, благодарение на която в почти всеки експонат от настоящата изложба ние откриваме синтеза на рационалното и емоционалното, на функционалното и естетичното. Чрез своите произведения той умело овладява съвременното жизнено пространство.

Според управителя на изложението Иван Чакъров, „с тази изложба на копаничаря Георги Мицовски се продължава една добра традиция, да представяме автори, които допринасят за формиране на естетическият усет и художествената мярка и пожела на автора още дълги години да ни радва с резултатите на своето творческо въображение”.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.