Арт 13 - Традиция и иновации

Събота, 29 Март 2014 11:17

АРТ 13 – ТРАДИЦИЯ И ИНОВАЦИИ

На 28 март 2014г. на посещение в Националното изложение художествените занаяти и изкуствата – Орешак бе Жан-Мари Мартен, почетен Консул на България за Южна Франция. Той бе придружен от своята съпруга Мирей Мартен, председател на Асоциация Франция-България. Целта на визитата бе провеждане на работата среща по съвместен проект, които започна през миналата година, при посещението на управителя на Изложението в Центъра по изкуствата в Марсилия.

Тогава Националното изложение съвместно с почетния Консул на България за Южна Франция и Асоциация Франция-България получиха предложение да кандидатстват за представяне на България , на най-големия международен форум на занаятите и приложните изкуства в Европа – АРТ 13 в Марсилия през 2015 г. Изложението се провежда от 10 години в рамките на три дни. Участват 100 занаятчии от Франция и майстори от още дванадесет други държави. Идеята е занаятчиите да демонстрират своите умения пред посетителите като по този начин се насърчават визуалните изкуства и работата с ръце. Организаторите се надяват, че майсторите ще представят иновативно своя талант на обществеността и гостите на Марсилия и особено на младежката публика. На срещата, на която присъства и Кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова, управителя на Изложението Иван Чакъров представи идейната концепция за представяне на България на този международен форум. „Самата идейна платформа, е конструирана така, че да превърне нашето участие в един атрактивен спектакъл, базиран на богатото ни културно наследство и носещ емоцията на вековни традиции – изразени с помощта на различните изкуства. Нашето представяне ще бъде микс включващ в себе си магията на занаятите, изкуството на музиката допълнено от уникалните българските песни и танци и подсилени от вкуса на традиционната българска кухня. Сигурни сме, че никои няма да остане безразличен и вярваме, че ще успеем да доставим радост на всички сетива на гостите на Изложението в Марсилия”, сподели управителя на Изложението Иван Чакъров.
На срещата бяха дискутирани и други теми свързани с подкрепа сектора на занаятите и участието на хора на изкуството от Троян и региона в културния обмен между България и Франция. Тази година се навършат десет години от побратимяването на Перн ле Фонтен и Троян. В този контекст един такъв амбициозен и отговорен съвместен проект е безспорно доказателство, че с общи усилия през годините е изграден един културологичен мост, който осигурява една благоприятна среда за реализиране на процеса на взаимно проникване на две изключително богати културни традиции, като тези на България и Франция.
До крайният успех обаче, остава още много работа. Ако проекта бъде одобрен Националното изложение ще си извоюва статута на почетен гост на изложението, което означава, от една страна, че всички разходи по транспорт на експонати и участници и тяхното пребиваване ще се поемат от организаторите. От друга страна почетният гост е централното събитие и атракцията на международната изложба, върху когото се съсредоточава цялото внимание на медиите и гостите на изложбата.
Това е уникална възможност да покажем на Европа богатото ни културно наследство с модерна визия и иновативност и да представим достойно не само Троян, а и България.

 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.