Събития

На 13 и 14 октомври 2018 г. в Националното изложение ще се проведе Международен фестивал на занаятите и изкуствата ПРИЯТЕЛИТЕ НА ТРОЯН. Фестивалът е посветен на 150 години от обявяването на Троян за град. На фестивала ще участват майстори и хора на изкуството от побратимените градове на Троян. Откриването на фестивала ще бъде на 13 октомври 2018 от 18.00 ч. в Зала 4 на Националното изложение.
От 22-24 септември 2018 в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак и в гр. Троян ще се проведе XXVI-то издание на Празника на сливата и троянската сливова ракия, прерастнал от няколко години в Български фестивал на сливата. Тази традиция датира от дълбока древност. С уважение и отговорност жителите на Орешак и Троян продължават да запазват и развиват тази традиция и организират, всяка година през месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия. Гостите на празника имат възможност да се включат в демонстрациите на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните предмети, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Пресъздавайки автентичната атмосферата на празника гостите ще усетят духа на местните традиции. Невероятното преживяване ще ги накара да се върнат назад във времето. Празникът ще започне в 12.00 часа на 22 септември (четвъртък) с Демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, след…
В навечерието на храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично, Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата Орешак организират Традиционен панаир на занаятите. Според преданието тази традиция датира от втората половина на XVIII в. Тук всеки посетител освен предмети на народните художествени занаяти, може да си закупи и практични стоки за бита, да се наслади на традиционна кухня и музика в прохладните бирарии. За най-малките гости на панаира има обособена и зона с атракциони. Организаторите предлагат на всички, които са предпочели прохладата на троянския балкан за времето от 15 до 19 август 2018г. пъстра музикална палитра – изпълнения на живо на популярни български, италиански, испански и руски песни. В Националното изложение има организирани арт ателиета на някои от най-характерните за троянския край занаяти - грънчарство, тъкачество, дърворезба и пирография. Всеки ще може да опита сам да изработи нещо самобитно и оригинално и да така да се докосне…
На 27 юли 2018 г. от 18.00 часа в зала №4 на Националното изложение на художествени занаяти и изкуствата – Орешак, Н. Пр. Сри Астари Расджид, Посланик на Индонезия в България ще представи новата експозиция „Обединени в многобразието”, от произведения на приложните и изящните изкуства, разкриващи ни красотата и атмосферата на богатите културни традиции на Индонезия.
От 12 до 15 август 2017 г. ще се проведе Традиционния летен панаир на занаятите в Орешак. Откриването на панаира ще се състои на 12 август от 19.00 ч. на сцената през Националното изложение.
От 10 до 14 юли и от 24 до 28 юли 2017 г. в изложбените зали на Националното изложение – Орешак ще се проведе лятно училище по занаяти. Освен до традиционните занаяти- грънчарство, тъкачество и дърворезба, тази година младите участници ще могат да се докоснат до магията на народните танци и рисуването с огън – пирография. Целта ни е младите хора да усетят непосредствено духа на културните традиции на района, чрез многообразието от живи занаяти. Създавайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално, младите майстори ще вдъхнат нов живот на богатото ни културно наследство. Лятното училище по занаяти е част от ангажимента на Националното изложение за насърчаване на визуалните изкуства. Изработените по време на лятното училище по занаяти произведения ще бъдат експонирани в зала № 5 на Изложението. Изложбата на младите таланти ще се открие в 12.00 часа на 13 август 2017 г. и ще бъде част от културните събития…
Нашите "баби" ще се погрижат да задоволят всеки вкус. Качамак, варено жито или печени сливи, поднесени винаги с усмивка :) Очакваме ви на 22 - 25 септември 2016 год. при нас, в парка на Национално Изложение Орешак.
Варенето на ракия и пиенето ѝ е традиционно занимание на българина. Поради тази причина си имаме и празник на ракията, а и конкурс за най- добра домашна сливова ракия. Очакваме да опитаме какво сте направили със сливовия материал на Празника на сливата. Мястото е Национално Изложение Орешак 22- 25 септември 2016 год.
В сезона на синята слива сме... нали не сте забравили за нашия кулинарен конкурс :) Развихрете фантазията си в кухнята и очакваме вашите творения, с притурка синя слива, на Празника на сливата в Национално Изложение Орешак 22 - 25 септември 2016 г.
Страница 1 от 3
© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.