Празници

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак ежегодно организира на Възкресение Христово - Великденски панаир и на храмовия празник на Троянския манастир на 15 август Св. Богородица - традиционен панаир на занаятите, а през месец септември Празника на сливата и троянската сливова ракия.

Всяка година Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата организира Великденски панаир. В рамките на три дни гостите на Орешак имат възможността да съчетаят посещението на Троянския манастир, по повод на един от най-големите християнски празници – Възкресение Христово с възможността да се докоснат до един друг феномен – народните художествени занаяти.

От втората половина на XVIII в. около стените на Троянския манастир, на храмовия празник на манастира 15 август, майстори от цялата страна показвали своите произведения. Така се полагат основите на занаятчийския панаир, който впоследствие става един от най-големите панаири в северна България. Тази традиция продължава и до днес.

Не е случайно, че на етикетите на троянската сливова ракия е изобразен манастир. Именно Троянският манастир е мястото, където се е родила традицията за изваряване на сливова ракия.
Тайните, дори тайнствени процедури за производството на "живата вода" по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.