Национално изложение на български тежковозен кон

Петък, 23 Юни 2017 22:03

На 24 юни 2017 г. от 12.00 часа Националната асоциация по коневъдство и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак организират Национално изложение на български тежковозен кон.

В изложението ще бъдат представени жребци, кобили и подрастващи кончета.

Българският тип тежковозен кон се отличава с масивно телосложение, здрава конституция, добър екстериор, спокоен темперамент и отлична работоспособност.

Същестествена роля при съдаване на породата са взели першеронски, арденски и руски тежковозни коне.Предназначението на българският тежковозен кон е широко, но най-вече се използват в селското и горското стопанство, предвид тяхната работоспособност. Интересът към тях е голям и в сектора  на дърводобива. За съжаление популацията е малка и производството на коне от тази порода не може да задоволи търсенето поради ограничения брой кобили-майки.   

Не е случайно, че представянето на българския тежковозен кон се случва в парка на една културна институция, като  Националното изложение на художествените заняти и изкуствата – Орешак. Грижата за опазване на богатите културни традиции на района и тяхното ожвяване и популяризиране са един от основните приоритети на Националното изложение.   Настоящето събитие кореспондира и с един от най-старите занаяти – кираджийството (превозване на стоки срещу заплащане – кирия). В древността пренасянето на товари през Балкана е ставало предимно с коне.    Така с течение на времето кираджийството се  е превърнало  в едно специфично занимание, даващо поминък на много хора от двете страни на Стара планина. 

Всички гости на Община Троян ще имат възможност на 24 юни 2017 г. (Еньовден) да видят някои от най-добрите екземпляри от тази рядка порода, както и демонстрации на някои специфични дейности, които се извършват с българския тежковозен кон – разкриващи тяхната пословична сила и работоспособност.

Освен това организаторите на събитието са подготвили и интересна музикална програма, както и възможност да опитате някои от характерните за троянския край ястия.

 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.