Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева посети Националното изложение

На 14 октомври 2012 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева посети Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак. Г-жа Цачева не посещава изложението за първи път. През миналата година  в навечерието на храмовия празник на Троянския манастир, Успение богородично (14 август 2011) г-жа Цачева също бе наш гост. По същото време на посещение в изложението бе и Карл Хилзенбек – кмет на побратимения на Троян германски град Елванген. И двамата гости с  галямо желание се включиха в провеждащата се в двора на изложението демонстрация по керамика и по-специално - декориране на керамични съдове. Изработените от тях предмети са част от нашата ескпозиция – магията на глината.

При това посещение в село Орешак Председателят на българския парламент посети Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаятите. След като разгледа новите експозиции в обновените зали на реконструираното изложение и се докосна до някои от характерните за троянския край занаяти, г-жа Цачева покани представителите на занаятите на нарочно изложение в Народното събрание. То ще бъде организирано в началото на следващата зимна сесия през януари.

Председателят на парламента заяви още, че в бюджета за тази година се заделят повече средства за дейците на културата, а в това число и на занаятите.

"Неповторимата атмосфера на Орешак в съчетание с Троянския манастир, с ръцете и душите на майсторите на троянските традиционни занаяти е нещо, което ме изпълва със самочувствие, че съм в моя роден край, на север от Стара планина", каза Цецка Цачева.

Тя се включи и в тържествата по повод празника на Троян.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.