Великденски панаир - Празник на очите и душата, 19-20 април 2014 г.

Великден

Всеки човек се ражда в определен етап от развитието на човечеството и става част от една културна, историческа и цивилизационна традиция натрупвана с векове. В този смисъл за православните християни дните на страстната седмица са много специални – те ни дават възможност да се върнем назад във времето и да съприживеем последните събития от земния живот на една личност, оставила огромен отпечатък в историята на човечеството. В последнитe дни от своя земен път Христос отново ни показа, че всичко в този свят е преходно – разкривайки ни колко е малка границата от осанна до разпни го.
Смисълът на Възкресението не е просто да се демонстрира поредното чудо, с което светлината побеждава тъмнината и живота тържествува над смъртта. Напротив, чрез своята кръстна смърт и възкресение Христос, разкривайки ни своята Божествена същност ни дава пример, който ние да следваме, за да се научим на смирение, граничeщо понякога със саможертва, да се научим да прощаваме на тези, които ни нараняват без вина, и не на последно място, да станем чеда на любовта и да обичаме дори онези, които ни предават.

Великденски панаир

На 19 и 20 Април 2014 г. в Орешак ще се проведе за XVI път традиционния Великденски панаир.
Организатори на събитието са Община Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата.
На 19 Април 2014 г. (събота) в 11.00 часа ще бъде открита новата експозиция на изложението с обща изложба по керамика „ Магията на глината”.
В парка на Националното изложение ученици от националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” гр.Троян , ще демонстрират восъчна техника за изписване на великденски яйца.
Художник-керамика Марияна Личева ще ни разкрие още от тайните на тази пъстра традиция. Всеки, който желае ще може да участва и да изпише сам своето великденско яйце.
Два дни майстори на различни занаяти ще демонстрират пред гостите на изложението своите умения. В ателиетата по грънчарство, тъкачество и дърворезба посетителите на Изложението ще имат възможност да изработят нещо самобитно и оригинално - докосвайки се непосредственно да духа на местната традиция.
В Националното изложение е организиран голям базар на предмети на народните художествени занаяти.
На Великден (20 април 2014 г.) за втора поредна година „Хлебопроизводство и сладкарство” гр. Троян, в чест на славното Христово Възкресение, ще почерпи гостите на Изложението с най-дългия и най-вкусния великденски козунак.
За доброто настроение на всички, Фолклорен ансамбъл „Здравец” ще изнесе празничен концерт.
Посещението на Троянския манастир, по повод един от най-големите християнски празници Възкресение Христово заедно с възможността да се докоснем до един друг феномен-народните художествени занаяти, превръщат Великденския панаир в истински празник за очите и душата.

 

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.