Международен фестивал на занаятите и изкуствата - Орешак - На гости при приятели - Полша

3 май 2015 г.

През последните три години Полша е неизменна част от провежданите в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата- Орешак международни културни събития. Незабравими ще останат участието на музикалният квартет „Етномалия” през 2012г., чудесните пролетни цветя от хартия и дребни глинени фигурки на приложничките от музея в Краков, както и специалното участие на Томаш Ригалик, дизайнер от художествена академия във Варшава, който участва в седмицата на дизайна в София през миналата година с произведения от рециклирана хартия по негов проект и изпълнение на български майстори.

Тази година имахме удоволствието на представим на нашите гости керамика от Болеславец- керамичен център, много приличащ на Троян. За наша радост Кмета на Болеславец Петер Роман прие поканата ни и заедно с Директора на музея на занаятите взеха участие в международния фестивал на занаятите и изкуствата, който се проведе от 1 до 3 май 2015г.
Събитието подкрепиха- Ярослав Джеджиц , Съветник – министър, заместник на посланика на Полша в София и неговата съпруга Ева Валица- Джеджиц . Свои представител имаше и полския институт в София, в лицето на Светла Каранешева, която три дни бе на полския щанд и разказваше на посетителите за богатото културно наследство на Полша.
Болеславската керамика се отличава освен с прекрасни форми и с оригинални ръчно изработени декорации. Днешните майстори са продължители на най-съвършената приложна традиция, чието начало е положено през 1865 г. с грънчарската работилница на семейство Райнхолд. Работилницата възстановява своята работа през 1946 г. благодарение на краковския художник, специалист по керамика Тадеуш Шафран.
При производството на съдовете се използва уникална техника за декориране с помощта на специални печати. Болеславската керамика е позната не само в Полша, изделията й се изнасят в САЩ, всички европейски страни, Япония и Корея.
Резултататът от участието на Полша в международния фестивал на занаятите и изкуствата, освен наслада за очите, създаде и възможността за партньорство и включване на Троян в системата на градовете керамични центрове в Европа.

© 2016 - 2021 НИХЗИ - Орешак. Всички права запазени.